Årstidernas Matkasse

Årstiderna

Årstiderna erbjuder säsongens bästa ekologiska råvaror samlade i en matkasse, direkt hem till dörren. Mattkassen startade egentligen som en trälåda och båda alternativen finns än idag. Dessa kommer packade med färska råvaror och enkla recept som kan tillagas med de råvaror som levereras. År 1996 packades de första lådorna i Barritskov. Företaget är idag verksamt på många orter och städer runt om i Sverige, såsom Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Företaget Årstiderna erbjuder idag tre olika matkassor, det vill säga den vegetariska matkassen, hälsomatkassen samt den snabba matkassen. Vidare erbjuder de även olika typer av lådor såsom frukt, grönsaker, mix, fisk eller kött.

Årstidernas olika matkassar

Årstiderna erbjuder följande matkassor:

  • Vegetarisk matkassen
  • Hälsomatkassen
  • Snabba matkassen

Snabba matkassen erbjuder både välsmakande och varierande måltider som inte kräver mycket tid för tillagning. Matkassen kommer fylld med grönsaker, kött eller fisk som efter bara en stund i grytan eller pannan är redo för servering. Det är välkända rätter såsom pizza, pasta, hamburgare men med mer gröna alternativ jämfört med andra snabba matkassar. Här kan man tillaga sådant som passar för hela familjen, samtidigt som man erbjuds ekologiska alternativ. Den snabba matkassen erbjuds för 2-4 personer, med mat upp till 3 dagar och till 3 enkla recept. Man kan även välja till alternativet frukt som då kommer med vid leveransen av matkassen.

Den vegetariska matkassen erbjuder endast vegetariska råvaror som är ekologiska. Här finner man mättande och smakrika vegetariska rätter (lakto/ovo-vegetariska), till hela familjen. Denna kasse kan vara ett bra val för den individ som vill prova att endast äta vegetarisk mat, för att kunna få mer kunskap och inspiration inom området. Man kan även välja till att få färsk frukt levererat i samband med leverans. Denna matkasse innehåller ofta mjölkprodukter, ägg och ost, men dock inte alltid. Ostarna som levereras är oftast framställda av vegetabilisk ostlöpe. Denna matkasse erbjuds till 2 personer med mat för 4 dagar alternativt för 4 personer med mat upp till 3 dagar.

Hälsomatkassen har som syfte att hjälpa den som försöker komma in i mer hälsosamma rutiner. Samtliga måltider är kalorisnåla, men mättar och ger en smakrik upplevelse med ekologiska varor. Matkassen innehåller grönsaker och en mindre mängd fisk eller kött samt en begränsad mängd uppmätta kolhydrater. Vidare är matkassen även glutenfri men vissa varor kommer ifrån industrier som även hanterar glutenvaror. Denna variant erbjuds till 2 personer med 5 dagars mat och man kan även välja kompletterande frukt.

Samtliga lådor som innehåller färskvaror packas i frigolitlådor med krossad is för att säkerställa råvarornas färskhet. Alla frigolit- och trälådor som används tar företaget sedan tillbaka vid returen. Dock räknar företaget med att man har vanliga basvaror hemma såsom salt, peppar och socker.

Vilka orter levererar Årstiderna till?

Årstiderna har funnits under en längre period och genom hårt arbete har de även utökat sin leveransförmåga. Idag levererar de till många olika städer runt om i Sverige såsom Uppsala, Norrtälje, Stockholm (Storstockholm), Borås, Södertälje, Eskilstuna, Västerås, Enköping, Göteborg, Ängelholm, Båstad, Lund, Malmö, Helsingborg, Landskrona samt till över 6000 postnummer. På deras hemsida finns det en knappfunktion där man kan verifiera att företaget levererar till det specifika postnumret som efterfrågas.

Årstidernas idé är att skapa en direktlänk mellan leverantören, gårdarna, bonden och kunden. På så sätt minimeras transporterna för att man skall kunna erbjuda en så lite förarbetad råvara som möjligt.

Leveranstider och Kundtjänst

Företaget Årstiderna har fått mycket fina utvärderingar för deras varor och leveranser. Leveransen av matkassorna sker på måndagar mellan klockan 02-17. Vidare har de även en kundtjänst som kan nås via telefon på måndagar klockan 9-18, tisdag-onsdag klockan 9-16 samt torsdag-fredag klockan 9-17. Deras kundtjänst kan även nås genom e-post eller via brev.

För och nackdelar med Årstiderna

Fördelarna med att använda sig av Årstidernas matkassar är att man får ta del av ekologiska råvaror och recept, med ett väsentligt miljötänk. Vidare finns även tillvalet att få med sig en gedigen fruktlåda tillsammans med varje matkasse. Det är också positivt att man som konsument kan välja andra specifika lådor som tillval. Kassen erbjuder måltider för 2 till 5 dagar, men endast en måltid per dag, vilket innebär att konsumenten kommer att behöva köpa ytterligare råvaror. Vidare kan det även upplevas som mindre flexibelt att endast ha leverans på måndagar, samt att man inte kan få en ungefärlig leveranstid utan endast att det blir levererat fram till kl 17.

 

Företaget Årstider erbjuder matkassar med ekologiska råvaror för hela familjen, med måndagsleverans. De erbjuder tre olika sorters matkassor – hälsomatkassen, vegetariska matkassen och snabba matkassen. Vidare har de även fruktlådor och olika tillvalslådor om så önskas.